Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Túrós batyu

2020-12-27

Túrós batyu

Hozzávalók

A tésztához

  • 300 ml 2,8%-os tej
  • 5 g só
  • 100 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 30 g élesztő (friss)
  • 700 g búza-rétesliszt (BFF 55)

A töltelékhez

  • 600 g tehéntúró (félzsíros)
  • 45 g búzadara
  • 20 g vaníliás cukor – bourbon
  • 90 g kristálycukor
  • 2 db citrom reszelt héja

A kenéshez

1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy kb 38×27 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk.

Először a tésztát készítjük el. Az összetevőket egy tálba mérjük – ügyelve, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval! -, majd simára dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát kétszeresére kelesztjük kb 20 perc alatt. A megkelt tésztát lisztes asztalon 80×30 cm-es szögletes csíkká nyújtjuk, és 3×8 darab 10×10 cm-es négyzetre vágjuk egy rádli segítségével – pizzaszeletelő is kiválóan megteszi. Figyeljünk, hogy a négyzetek egyenlő oldalúak legyenek, mert a téglalapokból nehéz lesz batyukat készíteni.

Most gyorsan elkészítjük a túrótölteléket. Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk. Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből. A vágások mentén lehelet vékonyan megkenjük tojással a tésztát. Ha vastag a tojás kenés, nem fogunk tudni szép batyukat csinálni!

A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne jöjjön ki sütés közben. A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással vékonyan lekenjük, pihentetjük pár percet.

Előmelegített sütőben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Hozzászólások (0)