Hozzávalók
- 50 dkg száraz fehérbab
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 közepes fej hagyma
- 1/2 karalábé
- 1/2 zellergumó
- petrezselyem és/vagy zellerzöld
- ételízesítő
- só
- bors ízlés szerint
- 1 húsleveskocka
- 1 közepes burgonya
- A rántáshoz:
- liszt
- olaj
- 2 gerezd fok hagyma
- 2 kávéskanál pirospaprika
- A csipetkéhez:
- 1 tojás
- só
- liszt
Elkészítés
- A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk. Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés, illetve átnézzük, nem zsizsikes-e.
- Feltesszük főni kevés vízben, majd ha forr, leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon. Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel (a hagymát egészben hagyjuk). Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk.
- Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát, és elkészítjük a rántást.
- Az olajban elkeverjük a lisztet, és figyelve, hogy le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, levesszük a tűzről, elkeverjük 2 dl hideg vízzel, majd a leveshez keverjük.
- Ha felforrt, ezután belekerülhet a csipetke vagy más tésztaféleség. 10 percig főzzük, megkóstoljuk, igényel-e további fűszerezést. Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk.