Hozzávalók
- 25 dkg tarkabab
- 30-40 dkg füstölt tarja
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kis fej karalábé
- 1/4 zellergumó
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- 2 db babérlevél
- 4-5 db szemes bors
- 1 db füstölt kocka
- kis doboz tejföl a habaráshoz
Rántás
- 2 evőkanál libazsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
Csipetke
- 1 db tojás
- kb. 10 dkg liszt
- 1 csipet só
Elkészítés
A babot előző este átválogatjuk, hideg vízbe áztatjuk a tarjával. Másnap a füstölt hússal együtt a fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beletesszük a szemes borsot és a babérleveleket kissé összetörve, és a fokhagyma gerezdeket és addig főzzük, míg a hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a tisztított és karikára illetve kis kockára vágott zöldségeket, és addig főzzük, míg minden kellően megpuhul.
Amíg a leves fő, addig egy tálba a tojásból és lisztből egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tojás felvesz, kissé keményebb tésztává gyúrjuk. Majd a végén nokedliszaggatóval a levesbe szaggatjuk.
Közben zsírral és liszttel, a finomra vágott hagymával rántást készítünk, amit meghintünk pirospaprikával, átkeverjük és egy kis hideg vízzel felöntve csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez, az egészet jól összeforraljuk.
Ezután belefőzzük a habarást, majd beleszaggatjuk a csipetkét. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és mikor a tészta is megfő, készen vagyunk.