Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Kakaós kuglóf

2020-11-24

Hozzávalók

  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 22 g élesztő (friss)
  • 1 db tojássárgája
  • 10 g vaníliás cukor – bourbon
  • 90 g porcukor (ízlés szerint)
  • 60 g vaj (olvasztott)
  • 280 ml 2,8%-os tej
  • 20 g mazsola
  • 10 g holland kakaópor
  • 1 csipet só

Elkészítés

Egy kuglófformát vajazzunk, lisztezzünk ki alaposan, és vékonyan. Szükségünk lesz egy 200 C-ra előmelegített sütőre, de ezt még ráérünk begyújtani.

Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson. Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót.

Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb 5 percen át dagasszuk a tésztát. Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe. A tésztákba mélyedést nyomunk. Az egyiket gyúrjuk át a mazsolával, és tegyük egy tálba. A másikat gyúrjuk össze a kakaóporral, és tegyük egy másik tálba. Takarjuk le a tésztákat, és szobahőmérsékletű helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb egy óra alatt.

Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kuglófformába. Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel- szobahőmérsékleten egy újabb óra.

Ha megkelt, tegyük a 200 C-ra előmelegített sütőbe – légkeverés nélkül -, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni. Majd ha teljesen kihűlt a kuglóf, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondánnal, cukorgyöngyökkel, vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.

Hozzászólások (0)