Hozzávalók
A tésztához
- 350 ml 2,8%-os tej
- 30 g élesztő (friss)
- 50 g porcukor
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
- 4 g só
- 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
- 90 g vaj
A töltelékhez
- lekvár
Kenéshez
- 120 g vaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30×25 cm-es tepsit.
A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
Lisztezett asztalon 35×42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.
12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.