Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Lekváros bukta

2021-02-03

Lekváros bukta

Hozzávalók

A tésztához

  • 350 ml 2,8%-os tej
  • 30 g élesztő (friss)
  • 50 g porcukor
  • 250 g búzaliszt (BL55)
  • 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
  • 4 g só
  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 90 g vaj

A töltelékhez

  • lekvár

Kenéshez

  • 120 g vaj

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30×25 cm-es tepsit.

A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.

Lisztezett asztalon 35×42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.

12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Hozzászólások (0)