Hozzávalók
Tészta
- 32 dkg finomliszt (ebből kb. 3 dkg a nyújtáshoz kell)
- 2 db tojás (nálam 13 dkg)
- 15 dkg vaj (hideg)
- 6 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 csipet só
- 1 ek víz (szükség szerint 1-2 ek-nyi, nekem most nem volt rá szükségem)
Töltelék
- 50 dkg sovány túró
- 18 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 10 dkg dió (darálva)
- 50 dkg meggy (magozott súly)
Tetejére
- 1 db tojássárgája
- 2 dkg porcukor
Elkészítés
Tészta
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne lágyuljon meg a kezünk melegétől. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha kemény nagyon a tészta, akkor 1-2 evőkanál jéghideg vizet gyúrunk hozzá.
- Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
- Ha letelik a pihentetési idő, akkor a tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, de nagyobbra, mint a formánk, hogy pereme is legyen a süteménynek.
- A tortaforma aljába beleszabunk sütőpapírt. Beleemeljük a tortaformába, eligazgatjuk, ha kell a pereménél kijavítgatjuk, majd megszurkáljuk az alját.
Töltelék
- A túrót összetörjük, és összekeverjük 1 db egész tojással és 1 db tojásfehérjével (a sárgája majd a tetejére kell). Hozzáadjuk a cukrokat, belereszeljük a megsikált citromhéjat, és jól összekeverjük.
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk.
- A tésztára terítjük a darált diót, majd elosztjuk rajta a túrótölteléket. Erre rendezzük a lecsepegtetett meggyet.
- A hűtőből kivesszük a tészta maradékát, lisztezett felületen kinyújtjuk, és csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat elrendezzük a süteményünk tetején, és lekenjük a tojássárgájával.
- Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 40-45 percig sütjük. Ha szép piros a teteje, és a süteményünk megsült, kivesszük a sütőből. Kihűtjük, majd szeletelve tálaljuk ezt a finomságot.
- Sütési hőfok: 180°C
- Sütési mód: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26 cm