Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Nutellával töltött kalács

2021-03-09

Nutellával töltött kalács

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 25 – 30 dkg Nutella vagy házi mogyorókrém
  • 1 db tojás a kenéshez
  • durvára aprított mogyoró a szóráshoz

Elkészítés

A lisztet, a tejet és a tejszínt, sót, cukrot, 1 vaníliarúd kikapart magjait, a tojásokat és az élesztőt szoba robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk – kb. 15 perc.

Letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.

Végül a gombócokat nyújtófával kissé kilapítjuk és mindegyik közepére egy méretes teáskanál Nutellát teszünk. A Nutella köré összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk. Egy kivajazott őzgerinc forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hatot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc). Végül megkenjük kissé felvert tojással és megszórjuk durvára aprított mogyoróval.

A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzászólások (0)