Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Rácsos almás pite

2020-12-09

Hozzávalók

Tésztához

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl

Töltelékhez

  • 1 kg alma (tisztítva)
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (főzhető)
  • 5 dkg dió (durvára vágva)
  • 2 citromból nyert citromlé

Lekenéshez

  • 1 db tojássárgája (felverve)

Elkészítés

Tésztához

  • Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.
  • Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a töltelék elkészül és kihűl.
  • A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük, az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, dióval megszórjuk.
  • Ráöntjük a kihűlt tölteléket.
  • Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 2 cm széles tésztacsíkokat.
  • Majd a felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

Töltelékhez

  • Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk.
  • A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.
  • Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről.
  • Ha kihűlt, a tésztára öntjük.

Lekenéshez

  • Tetejére felvert tojást kenünk.
  • Sütési hőfok: 190°C
  • Sütési mód: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30 cm
Hozzászólások (0)