Hozzávalók
Tésztához
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 2 ek tejföl
Töltelékhez
- 1 kg alma (tisztítva)
- 10 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzhető)
- 5 dkg dió (durvára vágva)
- 2 citromból nyert citromlé
Lekenéshez
- 1 db tojássárgája (felverve)
Elkészítés
Tésztához
- Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.
- Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a töltelék elkészül és kihűl.
- A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük, az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, dióval megszórjuk.
- Ráöntjük a kihűlt tölteléket.
- Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 2 cm széles tésztacsíkokat.
- Majd a felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
Töltelékhez
- Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk.
- A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.
- Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről.
- Ha kihűlt, a tésztára öntjük.
Lekenéshez
- Tetejére felvert tojást kenünk.
- Sütési hőfok: 190°C
- Sütési mód: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30 cm