Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml 2,8%-os tej
- 5 g só
- 100 g vaj
- 60 g porcukor
- 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
- 30 g élesztő (friss)
- 700 g búza-rétesliszt (BFF 55)
A töltelékhez
- 600 g tehéntúró (félzsíros)
- 45 g búzadara
- 20 g vaníliás cukor – bourbon
- 90 g kristálycukor
- 2 db citrom reszelt héja
A kenéshez
1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy kb 38×27 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk.
Először a tésztát készítjük el. Az összetevőket egy tálba mérjük – ügyelve, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval! -, majd simára dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát kétszeresére kelesztjük kb 20 perc alatt. A megkelt tésztát lisztes asztalon 80×30 cm-es szögletes csíkká nyújtjuk, és 3×8 darab 10×10 cm-es négyzetre vágjuk egy rádli segítségével – pizzaszeletelő is kiválóan megteszi. Figyeljünk, hogy a négyzetek egyenlő oldalúak legyenek, mert a téglalapokból nehéz lesz batyukat készíteni.
Most gyorsan elkészítjük a túrótölteléket. Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk. Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből. A vágások mentén lehelet vékonyan megkenjük tojással a tésztát. Ha vastag a tojás kenés, nem fogunk tudni szép batyukat csinálni!
A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne jöjjön ki sütés közben. A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással vékonyan lekenjük, pihentetjük pár percet.
Előmelegített sütőben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.